5. Ranestedet Varpelev

 

I og ved Varpelev ligger ikke mindre end tre gårde, som tilhørte eller endnu tilhører Martin A. Hansens slægt østen for åen.

Den lille stråtækte bindingsværksbygning er fra 1778. Dengang var den en del af en firelænget gård, som i 1799 blev flyttet ud på egne marker. Den ejedes af Gjorslev gods.

På grunden er markeret omridset af en middelaldergård, der har været delvis murstensbygget. Opført ca. 1250 og nedbrændt i 1360erne. Den kan have tilhørt ridderen Rani Jonsen, som blev dømt til døden efter anklage om medskyldighed i mordet på kong Erik Klipping i 1286. Efter branden blev gårdens mursten brugt ved udvidelsen af Varpelev kirke, hvilket tydeligt ses på kirkemuren.

I slutningen af 1100-årene afløste en kirke bygget af kridtkvadre en trækirke. Byggematerialet kom fra Stevns Klint. Bygherren var sandsynligvis “Rani-slægten” som muligvis stammer fra indvandrede, vendiske købmænd, dengang venderne også blev kaldt “ranerne”. På et usædvanligt tidligt tidspunkt i 1275 blev kirken tilføjet et tårn.

På marken ned mod Tryggevælde Å findes stedet, hvor Lammehøj lå. Det var på den høj, en ung lokal bondedreng blev henrettet ved halshugning i 1853 som straf for efter et gilde at have myrdet en jævnaldrende pige.

Martin A. Hansens farfar, der var ven med den henrettede, blev med andre unge mænd beordret til at være vidne og danne vagtkreds om stedet.

Ranestedet drives af frivillige foreningsmedlemmer i Foreningen Den Selvejende Institution Ranestedet, hvis åbningstid er onsdage 10-13 i perioden 15. maj til 15. oktober.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/www.netmuseum.dk/www/wp-content/themes/digter_og_landskab_2015/single-location.php on line 74